Tahukah kita sebahagian
besar ikan-ikan yang kita makan setiap hari adalah ikan yang diimport dari negara
Thailand. Setelah ikan-ikan didaratkan, ia akan dimasukkan ke dalam kontena dan
ditimbus dengan ketulan-ketulan air batu supaya boleh bertahan lama sepanjang
perjalanan ke Malaysia atau Singapura. Perjalanan biasanya mengambil masa
selama enam, tujuh atau lapan jam. Apabila ikan-ikan tersebut tiba di Malaysia,
tentulah ia dalam keadaan lesu dan telah kurang segar.
Untuk mengelakkan
berlakunya perkara ini, pihak pengusaha perikanan di negara Thailand kini
menggunakan suatu teknik baru. Tahukah kita teknik baru yang digunakan itu? Sebelum dieksport
ikan-ikan direndam dahulu di dalam air yang dicampur dengan bahan kimia bernama
Fomilin. Ini bertujuan supaya ikan-ikan yang dieksport itu boleh bertahan lama,
keras dan kelihatan masih segar atau nampak baru.
Fomilin merupakan sejenis bahan kimia yang
kegunaannya disuntik ke dalam mayat-mayat supaya ia boleh bertahan lama. Dalam
istilah Inggeris ia juga disebut 'embalm'.
Bagi mayat Islam tentulah ia diharamkan disuntik dengan bahan kimia ini. Jadi,
tanpa disedari ikan-ikan yang kita makan setiap hari mengandungi bahan kimia ini.
Dari segi Islam, apa hukumnya pulak kan?
Ikan-ikan masin yang datang dari Thailand juga difahamkan turut direndam dengan bahan ini juga ketika proses penghasilannya.
Sebenarnya, produk
dari Thailand ni semuanya ‘sedap’ dan nampak bagus-bagus. Sama juga dengan
buah-buahan dari sana, buah yang jenis masam pun boleh jadi manis rasanya. Produk
jeruk atau asam-asam pun sama, entah bagaimana mereka hasilkan. Jadi
fikir-fikirlah apa benda yang mereka buat. Kita jangan asyik seronok membeli
dan makan saja.
Moshuchi Kata : Suka makan ikan masin yang emak buat...
No comments:
Post a Comment